Wednesday, 26 September 2012

Baby Ahmad Adam Syukri...

Assalamualaikum...

Tak tahulah saya nak mulakan macam mana, saya terbaca salah satu blog  sorang hamba Allah ni, dan terbaca kisah Ahmad Adam Syukri...tak perasaan pulak saya yang cerita baby ni ada kuar dalam suratkhabar atau memang saya ni kurang baca surat khabar...berat mata memandang berat bahu memikul penderitaan yang dilalui ....luluh ajer hati ni, apatah lagi saya ni seorang  ibu....

Terima kasih banyak-banyak pada sahabat saya di ofis sudi sama menderma untuk baby Ahmad Adam Syukri walau tak banyak tapi keprihatinan dan sumbangan anda semua amat saya hargai...I LOVE u to all my friends....


Sama-sama kita panjatkan doa kepada Allah semoga baby Ahmad Adam Syukri  sembuh dan sihat seperti baby-baby yang lain, Amin ....

Tuesday, 25 September 2012

Akhirnya....

Assalamualaikum...

Salam untuk semua...untuk yang mereka sudi membaca cerita-cerita saya....lama tak nampak saya kan? saya duk bertapa jap untuk mencari cerita-cerita untuk diceritakan disini dan terima kasih kepada anda kerana masih sudi menyinggah di blog tak seberapa ni... apa nak nak citer kali ni ialah saya nak cerita tentang barang yang saya admire-admire selama ni....sejak dah berumahtangga ni, barang- barang pun mestilah berkaitan dengan barang -barang rumahtangga kan, kan? ( angguklah sket tanda sokongan kepada saya...)

Barang ni sebelum ni saya biasa nampak kat majalah majalah dekorasi...rasa terpaut dihati untuk memiliki barang ni..tapi kat mana saya nak beli alah ni eak? pada suatu hari tahun lepas, saya dan en. din adalah berjalan jalan di Angsana Johor Bahru...parking kereta pulak kebetulan nun di tingkat atas sekali...jarang kami datang Angsana ni, dalam setahun adalah 2 kali kotnyer....lepas parking masuk Angsana hati ku terpakau dengan keidahan bunga-bunga tiruan yang digubah indah dalam pasu pasu yang grand grand belaka....oh! saya suka kedai ni...ape nama kedai tu? ROMANTIKA....nama dah romantika mestilah banyak bunga kan, kan?

Saya jelajah lah seluruh kedai tersebut....wah cantik-cantik i tell u barang-barang kat kedai ni, tapi yang tak minat bunga ni ....tak yah masuklah....buang masa i tell u ...ahaks... Dan saya suka sangat adalah mende yang saya admire-admirekan selama ni ada kat sini....tapi sedih sungguh saya sebab ape? sebab nyer saya tak cukup duit nak beli alah ni....mak ai ko ni imey.....harga macam tu pun ko tak leh nak beli, tapi serius i tell u ....masa tu saya memang takde duit nak pakai duit En.Din kan, takut-takut En.Din pun kering jugak koceknyer hahahahaha...(sememangnyer saya ni sedikit kesenggalan mengatakan yang suami i ni kocek kering) so takpelah bukan rezeki saya kotnyer untuk beli alah tu buat masa sekarang, nantikan saya ada duit saya datang lagi ke sini untuk membeli alah tersebut.....

Dipendekan cerita lah, kang taip panjang panjang mengarutlah pulak jadi cerita nyer ....bulan lepas gi Kipmarthome kat Masai , saya nampak ada kedai Romantika lah kat sini, ape lagi gue masuk terus lah kat kedai tersebut dan cari barang yang saya admire kan itu...takde lah.....sedey :(.....tapi saya tidak berputus asa, saya tanye cashier ke salesgirls ke entah ape lah jawatan die kat situ, saya tanye alah yang saya nak ada tak jual kat sini...die kata ada...kat hujung saya nun.... dan saya pergilah cari dan jumpe lah akhir nyer.....tapi... tak beli lagi jugak...sebab duit nyer tak bawak banyak, ada kat bank tak bajet pun nak beli ape ape kat kipmarthome tu...hahahah ko ni imey pelbagai dugaan tul nak dapatkan alah ni....tapi saya pasti dengan penuh kepastian mende alah tu akan saya beli jugak akhir nanti sebab bukan jauh mane pun tempat tu.... penatlah dah saya menaip nak menceritakan alah ni...meh lah saya tunjuk alah tu hahahahah.....



Ni hah die piring bertingkat harganyer RM 29.90 tapi tak termasuk harga kuih muih dalam piring tu...



comel dok? comel dok? haahahahah (biarlah saya syok sendiri dengan cerita saya) lepas pakai alah ni baru kita tau baik buruk pakai sesuatu mende ni, susah payah nak dapat susah payah juga saya nak gunakanya.......nak buat piring ni bertingkat kene ada skru baru boleh jadi...pakainyer sekejap aje pastu nak mencucinya pulak kena tanggalkan pulak skru nya...adoi ai.......padan lah awak beli alah mende tu......

Friday, 7 September 2012

Saya antara org yang bertuah hari ni....

Assalamualaikum.....

Saya hari ni adalah org yang bertuah....hahahahaha(biar saya ketawa sorang2 aje ok....)
al kisahnyer....tengahari gi Majlis Marhaban di unit Perpustakaan PIS....habis Bermarhaban, charles KU, memberikan sedikit ucapan dan surprise utk tetamu yg datang.....ada lucky draw katanyer....ahaks.....'silalah check kat goodies kau org ye, ada no bertuah dari no 1 sampai no 8 , (lebih kurang macam tu lah dialognyer....)
saya pun checklah kat goodiesnyer, takdepun kat dalam dan saya check kat bawah goodies......ahaksssss........hahahaha.......nasib baik saya tak guling-guling kat lantai library depan org ramai, no.6 beb, gua menang lucky draw no.6.....sukalah tuew......menyampah!walau tak no 1 2 3 4 5 no 6 ok lah tu....Alhamdulillah.......tq lah staf2 library......wat susah susah ajer....ahaks....


senyum sampai ke telinga tapi tak nampak telinga kan sebab pakai tudung dapat no bertuah ..huawawawawa.....ngok ngek  mak org ni!

Bunga ngan bunga rampai ni dalam goodies...

Yaaa....ini dia barang yang saya dapat .....



Wednesday, 5 September 2012

Romantika.....

Assalamualaikum...

Saya tak ingat hari apa pergi ke Romantika Kipmarthome Masai untuk cari bunga 2 3 kuntum,
saya suka pergi tempat ni, banyak barang-barang perhiasaan rumah ala ala inggeris ada dijual kat sini tapi kalau duit banyak seguni tu best ler membeli kat sini...

Budak-budak ni tak boleh buat masuk, nanti die capet sane die pitek sini kang kalau pecah barang barang habes mama yang kene ganti! duk luar ajer....posing posing depan aboh amik gambor ajer ....


Iman...model lelaki tak buat pose macam gitew TAU!!!! macam tak berape macho gitew dah lah duk kat bunga-bunga....

Hari Raya Ke-3

Assalamualaikum

Ya saya macam teruja berblog??? ahaks...ok betul, saya ngaku, cerita raya sampai hari raya ke-3....nak buat camne kan dah saya memang camgini sekarang....'cerita saya' kan?

Raya ke-3 nak gi mana eak? macam nak gi umah cikgu Normah sebab semalam tak dapat pegi kan, jadi nyer saya sms lagi bertanyakan sama ada dia ada di rumah atau tidak? umah die ngan umah saya sebenarnyer dekat aje, belakang umah saya aja tapi susah no nak jumpe maklumlah dah masing masing kerja jauh sorang utara sorang selatan...raya ajer lah boleh jumpenyer .....(nostalgia lama, she is my bestfriend...)tapi die takde agi kat umah, gi beraya....jadinyer apa plan eak?

memandangkan dah tertaip ayat nostalgia ni meh saya tunjukkan gambar nostalgia lama...

En.Din sebenarnyer nak tunjukkan sungai kat Iman, jadi saya tunjukkan satu tempat yang agak popular dulu di Kampung saya, Jeti Bot Penambang Kg Peramu....
Dulu tempat ni meriah, ramai org, tapi sekarang sunyi dah takde org ....ada jugaklah org tapi sorang dua duk lalu lalang jalan jalan ajer atau duk memancing kat jeti tu....


Tempat ni lah org kg Peramu tunggu bot penambang untuk ke Bandar Kuantan, dulu dulu nak gi Bandar jln sungai ni lah yang paling dekat berbanding jalan darat amik masa lebih kurang 30 minit kot...rindu tempat ni dan rindu jugak ngan Feri Peramu.....
dah okey lah tak banyak lah saya nak citer tempat ni tanpa Feri Peramu....jom kite gi jalan kt Megamall lah pulak, dekat ajer dah ada jambatan ni 5 minit ajer dah sampai bandar...


En. Din cakap die nak cari buku...OOOOOOO ulat buku rupanyer En.Din ni.....ok saya suggest kat En.Din gi kat Megamall sebab kat situ ada gak kedai buku jadi kami berempat kiranye banyak berhari raya di Bandar Kuantan mengira mall yang ada di Kuantan....
tu soleh yang kaki togel tu tengah pilih buku jugak....

lepas tu kami berempat makan M'D, hari raya org makan rendang ni makan m'd......

Bukan saya yang suapkan soleh camgini, die yang buat sendiri.....

Lapor no nampak soleh makan....

Yang ni pun sama lapor no nampak, Opsss....lagi sekali ya En.Din tanpa permission gambar tampal kat sini....


With Pak Ronald ngek ngok....


Sebenarnyer kami cuba untuk tidak mempraktikan makan M'd tapi susah no lah....

Penat, soleh nak rehat jap sambil massage OK dok? (mama cakap OK ajer sebab ni kan ' Cerita ' mama punyer.......)

So AWESOME with new shoes ....ahaks ...raya ke-3 baru beli .......okey ler tu....(bukan pakai duit raya Iman tau pakai duit personal mama....)

Lepas makan, lepas jalan jalan kami balik lah...sebab lepas ni nak gi  makan roti puri  umah Pak Saudara saya umah Ayoh Teh pulak...

Perhhh...roti puri mak teh saya buat best giler....setiap hari raya mesti ada punyer lah roti puri dan sate 'homemade' yang besau besau ....terima kasih lah makteh sayang tahun depan nak agi boleh?

With Mok Nah, Me, Mak Saya lah sebelah saya...dan Mak teh....

Ni hah gambor satenyer dah nak habis semua baru nak amik gambor, biasa lah saya dah nampak makanan yang enak-enak hilang kewarasan dan kesopanan sekejap....sekejap ajer lah!

Letakkan gambar i yang diedit disini dengan arifah dan iman

Dengan Aisah kat belakang, apasal duk belakang? poyolah aisah ni !

Tuesday, 4 September 2012

Cerita Hari Raya Ke-2

Assalamualaikum..

Ok, sekarang saya sambung cerita hari raya yang ke-2, pagi-pagi saya, en.Din dan anak-anak dah bersiap nak beraya kat umah Su Pah, memandangkan semalam kami datang mereka takde so pagi ni kami nak gi raya awal-awal.....
Kami memang langkah kanan kuar umah, Alhamdulillah sampai umah Su Pah dah siap hidang NASI MINYAK wei.... senyum lebor ler gue makan nasi minyak lagi....

ni namanyer ketupat palas atau tupat pulut org peramu panggil...kat Johor maner ade? kan?kali ni sebelum makan saya mesti memastikan saya amik gambor makanan dulu sebelum makan!baru best sket nak citer kat blog....

Nasi Minyak saya makan kat umah Su Pah, lauk gulai ayam , biasa org pantai timur ni makan nasi minyak ngan gulai, ada juge ngan ayam masak merah, acar tak jumpe Su Pah lambat kuarkan saya santap dulu nasi minyak....

saya suke duk kat dapur umah Su Pah sambil menikmati pemandangan rumput-rumput segar yang bersih dah kemas sokmo dipotong oleh Pok Sulloh...sejuk mata nengok, umah yang coklat tu umah mak saya lah tu....

Gambar ni iman suruh snap kan, die suruh amik gambar ayam, die tak pernah tengok ayam hidup kat Pasir Gudang, die selalu tengok ayam dalam pinggan ajer...ahaks....
Gambar ni pun iman yang suruh jugak amik kan dengan bunga api sengengam kat tangan, ngan gaya gaya gitu die pose ....

Lepas beraya umah makcik En.Din kami beraya umah makcik saya pulak umah MokNah, lepas tu  ingat nak gi beraya umah mybf, Cikgu Normah...sms tanye die kat ane, die cakap die dah  kuar berhari raya...jadinyer kami sekeluarga plan nak gi berhari raya di Bandar Kuantan ajer....
saya kenalkan adik kesayangan saya yang comel dan over cerdik! Moksu Adawiyah....kecik kecik gini pandai marhaban wei, 2 tahun dah pandai nyanyi marhaban....baby yang takdok rambut anak saya si soleh! (soleh ni besar nanti confirm cerdik orgnyer ahaks...amin..)

with En.Din, ampun ya En. Din tanpa permission .....

Berhari raya di ECM dan singgah makan openshop di RasaMas....tapi kene bayau tau openshop ni bukan macam openhouse makan free....



To be continue.....

Sunday, 2 September 2012

Cerita Hari Raya ...

Assalamualaikum...

Gambar hari raya yang .....tak macam suasana hari raya?

Dengan adik ipar sharifah nurul asyikin, comel dan baik hati sungguh budak ni!

Mak Mertua saya masak best-best dan banyak-banyak, semua adik beradik en. Din balik .....hari raya kali pertama tanpa bapa mertua yang pergi kembali ke Rahmatullah bulan 5 lepas..

Tak sempatlah nak amik gambar juadah hari raya yang pertama yang amat meriah, sebab aper tak sempat ? sebab saya kalau dah ngadap makanan saya hanya concentrate pada makananan sahaja, lontong, rendang dan paling best sate ler....

sate mane gambar sate ????...

Iman ni pagi-pagi dah dipakaikan baju melayu sama juga ngan soleh, nak kata pagi sangat siap takdelah sangat sebab sibuk kan pagi pagi, En.Din habis solat hari raya baru semua boleh beres siapkan anak-anak....dah cantik semua pakai baju raya ingat nak amik gambar suasana hari raya tapi iman pulak die cakap die nak buang air kecik dan pastu pulak die dah taknak pakai dah baju melayu, baru berapa minit ajer die pakai baju melayu...die cakap seluar die dah basah kene die air buang kecik die, sebenarnyer die interested nak pakai baju SPIDERMAN! OH geram tul budak ni ....soleh pulak awal-awal dah tido camne nak amik gambar ni.....bukan selalu tau boleh amik gambar sama sama hari raya....dah tu bergambar ngan en.Din ajer lah...amik gambar sendiri sendiri....



lepas solat zohor kami sekeluarga berangkat pulang ke Kampung Ku....Kampung Peramu, di Kuantan...OTW balik dalam kete amik gambar jap ngan soleh yang baru bangun tido dan sempat jugaklah saya SMS adik saya Aisah atau Arifah bagitau suruh simpan nasi minyak hujan panas yang kakak ipar saya buat supaya tidak habis .......ahaks..

Dah sampai depan umah tengok banyak kete lah pulak, jadinyer kami beraya umah Maksu Pah yang sebelah umah saya iaitu umah makcik En.Din..tapi Maksu pulak takdok umoh tinggal Pok Sulloh ajer yang tinggal,( oit dah tukar cakap peramu bila dah sampai kg )

to be continue....