Thursday, 30 August 2012

Majlis Marhaban di UPLI

Assalamualaikum

Aci dok kalu 10 jabatan kat PIS ni buat marhaban dan 10 kali saya akan taip entry pasal Marhaban.....Maafkan saya sebab saya tengah kemaruk berblog sekarang, esok lusa sunyi lah tu kot nyer berblog...tapi harap harap tidak....

Sekarang ni tengah rehat tau bukan waktu keje saya taip entry ni.....baru lepas habis menghadiri Majlis Marhaban di UPLI...unit latihan industri



Habis bermarhaban saya suruh mak-mak org yang comel ni posing cun-cun untuk amik gambar, comel gitew ....kak zety tu dah taknak pandang saya dah sebab dah bosan dah ngan saya asyik amik gambor die ajer...jgn marah tau kak Zety sayang....


Makan makan, gelak gelak, sembang sembang.....

Saya dan kak iswani, saya pun akan cuba sedaya upaya untuk buat pose yang paling baik untuk nampak gambar saya ni secomel-comelnyer ahaksssss.....(jgn marah OK)

Saya dah Hanim, dan saya still lagi dalam kesopanan bergambar depan org ramai ....oh yer lupe nak bagi tau walau tak bertanye, baju merah tu baju raya, next time untuk raya tobat dah tak nak wat baju merah sebab saya raya macam tak sesuai gitew!

Sekarang masa saya makan, best tau nasi ayam masak merah, rasa macam nak tambah dan tambah lagi tapi perutnyer kecik tak muat nak tambah-tambah lagi...

Bila saya dah mengadap makanan kesopanan saya tadi dah hilang dah tak segan segan duduk bersila, org lain duk bersimpul saya sorang jer bersila masa makan, terserlah saya yang sebenaryer huawawawa....senggal tul imey ni


moral of the story: jgn tiru saya tau mase nak amik gamber je duk sopan sopan.....ahakssss

dan terima kasih lah UPLI jemput kami makan sedap sedap.....panjang umur jumpe lagi tahun depan

Tuesday, 28 August 2012

Majlis Marhaban unit UKPA di PIS

Assalamualaikum..

Hari Raya dan Marhaban di Johor tak dapat dipisahkan, sejak duk Johor ni saya kene biasa biasakan apa yang tak biasa saya duk kat kg halaman, macam kat tempat asal saya Majlis Marhaban di adakan pada Majlis Kenduri Cukur Rambut ( atau potong rambut eak?) atau Majlis Perkahwinan, tapi kat Johor ni Hari Raya mesti ada Majlis Marhaban.

Kat Taman perumahan saya tinggal pun memang tiap tiap tahun ada Majlis Marhan sama juge dengan tempat kerja pun, setiap unit dan jabatan bergilir gilir mengadakan Majlis Marhaban lepas hari raya.

Mak saya ngan adik saya maksu Adawiyah pandailah nyanyi lagu marhaban sebab selalu pegi majlis Cukur Rambut atau kenduri (mak saya siap ada kelas marhaban lagi kt peramu) tapi saya ni mintak maaflah malu pulak nak citer kat sini, tak pandai.....

InsyAllah kalau 10 tahun lagi duk Johor ni pandai lah kot nanti saya BerMarhaban,




Juadah yang sedap sedap order dari pak Ali menu yang istemewa Sate Goreng...






lepas bermarhaban kite makan makan ....


Ibu (pn salmah) control cun makan eak! sebab saya yang suruh die pos camtu ahakss....



rasa rasa gambar ni yang comel atau org org dalam gambar ni yang comel eak?


Kak Iswani banyak no gambor kak kat sini ......tak aci tau


ekin yang tak pakai tudung tu kenapalah ko duk situ....lain kali kalu nak duk situ pakai tudung tau!





Meriah Majlis Marhaban ni disamping mengeratkan siratulrahim ....

Monday, 27 August 2012

kasut raye ku.....

Assalamualaikum....

Selamat Hari Raya Aidilfitri...dah sepuluh hari raya baru terkial kial nak wish hari raya...nak wat camner saya ni tak berape laju....slow ajer org nyer.....citer entry ni slow jugak nampaknyer....ada ke org letak lah gambar kite berhari raya dengan keluarga ke? dengan hidangan hari raya yang best best ke? ni letak gambar kasut raya....imey...imey....
suke hati awaklah imey 'cerita saya' kan......


saya tak tau naper saye mesti beli kasut yang ada reben reben



kasut ni saye beli kat kuantan ku..hari raya yg ke 3 kat megamall...sebelum ni cari kasut raya kat jb semua out my taste...dan kesudahanyer saya pasrah memakai kasut sebaneka saye yang sedia ada di hari raya....setakat org besar dan dah dewasa apalah sangat pun kalau takde kasut baru lain lah kanak kanak lagi, mesti wajib punye kasut raya baru di pakai di hari raya....

Raya ketiga jalan jalan kat Megamall singgah lah satu kedai, banyak lagi kedai tak bukak rupenyer jalan dan jalan nampak kedai kasut dan niat ni sebenaryer cakap kat en.din nak beli kasut iman sebab kasut iman takde lagi, pakai selipar buruk die ajer hari raya HAHAHAHA ....Iman pun macam tak kisah ajer pakai selipar buruk...sebab mase nak pilih pilih kasut raya untuk die kat Jusco Permas die sibuk duk nengok TRANSFORMER kat barang mainan, mane gue tak geram wei ...nah pakai ajer selipar tuew...

Thursday, 16 August 2012

Saya nak balik raya kt Kuantan

Assalamualaikum....

Dah nak penghujung ramadhan dah...dah nak raya dah.....oh sukenye nak balik kampung peramu kat kuantan....lahir kat kuantan, belajar kat kuantan, kerja kat kuantan sampai umur 27 tahun kene OUT jugak dari kuantan huawawawa (sedeh wei) ....tak pernah pun merantau sepanjang umur saya 27 tahun, duk ketiak maklah pendek citer nyer, tapi dah kawin kene tinggal di Pasir Gudang, Johor dah jadi org perantau baru tahu rasa syok sangat balik kg ni....

Balik raya ni memang lah nak makan apa yang mak kita masak kan rindu wei masakan mak kite selama 27 tahun kite makan apa mak kite masak tapi dah kawin duk jauh-jauh dah tak leh makan dah aper yang mak kite masak!!

Raya ni balik kg teringin nak makan nasi minyak mak....tapi memandangkan kene balik kg En.Din dulu mungkin kah santapan raya ada lagi untuk saya ni org jauh diperantauan huawawawawa......



bye dora dah nak balik kg makan nasi minyak.....



ngan arifah adik saya, ngan mak saya tudung purple (comel kan?) ngan maksu adawiyah, raziq anak sedara, iman dan soleh...


Monday, 13 August 2012

Ada beza ke antara kehendak dan keperluan?

Assalamualaikum

Macam macam fikir....fikir macam mana nak bezakan antara kehendak dan keperluan....saya tahu beza antara kehendak dan keperluan tapi bagi saya, bagi saya dan bagi saya semua tu sama jer lah! Mengapa lah saya ni macam senggal seket sekarang ni eh????

Makin dah nak raya ni makin ler banyok benor lah duit hambe mengalir dengan sepantasnyer padahal biskut biskut raya yang berpuluh puluh ringgit saye tak order, baju raya yang beratus ratus ringgit pun saya tak beli kasut sebaneka belum berganti lagi tapi KENAPALAH!!!!!! making kureng duit dalam bank ni......TOLONGLAH!!!!!!(jgn cakap tak berkat eh!!! sekeh kang!)

Duit bonus pung dah takdok doh.....WAAAAA!!!...ni sebab saya samakan antara KEPERLUAN DAN KEHENDAK...gi lah kursus puluh puluh kursus bab KEWANGAN PERIBADI ni tapi saya memang tak geti nak jage kewangan sendiri....kesian minah ni!!!!

Ikutkan hati yang tamak dan 'tak ukur baju di badan sendiri ni' rasa tiap tiap hari masa rehat ajer saye nak gi kuar dari ofis untuk ke tempat tempat jualan untuk perabih duit, semua nak beli nak itu nak ini saya rase macam gaji saye dalam RM10,000.00 jer sebulan tapi kalau gaji banyak tu pun saya rasa tak cukup selagi saya tak praktikan ape kehendak dan keperluan!!!!

Cubalah imey, awak mesti boleh praktikan nyer ! CHAIYOK ! saya boleh! mesti boleh! semua kehendak tu adalah maianan duniawi semata-mata imey.....

comel jer kartun kat atas ni cari kat google image...


Saturday, 4 August 2012

Tugasan pertama menjadi ahli persatuan....

Assalamualaikum...

Semalam kat PIS mengadakan gotong royong buat bubur lambuk anjuran puspanita, memandangkan saye dah rasmi jadi ahlinyer rasenyer tak salah kirenyer saye citer serba sedikit tentang aktiviti puspanita di Politeknik Ibrahim Sultan (PIS) .......

saye macam biasalah tanpa rela kene paksa tanpa rela hati dipertanggungjawabkan oleh ibu, bukan ibu sebenar tapi gelaran untuk pn.Salmah untuk jadi ajk AGIHAN bubur lambuk untuk staf admin sahaje, hari ni isi borang, hari ni bayar pendaftaran dan hari ni jugak dah kene jadi ajk! Ok ape....keje kene ikhlas imey....terutama keje keje kebajikan!saye ingatkan untuk saye sendiri....

Ok saye memang standby untuk amik gambor untuk paparan di blog ni....meh lah tengok same same....


SaYa sampai kat tempat rewang dlm kul 2.45 ptg, bubur lambuk dah siap masak dan dalam proses pembungkusan, tu zalina ngan kak Ai ngah sibuk membungkus bubur labuk

Ni rupa bubur lambuk dah siap masak, berbeza ngan bubur lambuk kat kg.Peramu, kalau kat kg saye banyak letak sayur pucuk paku..



ni jijah comel ngan kak linda, ajk agihan gak mcm saye, diaorg rajin sket daripada saye bab agih2 ni
Hajah suzanah saye yg tudung biru tu tengah tunjuk skill membungkus, pn Asmah berape bintang nak kasi eak?(hehehehe.....acah je....)


Eh! Dah siap untuk diagihkan.....ni semua utk staf PIS....terima kasih lah kat semua org yang bertungkus lumus, membanting tulang untuk bagi bubur lambuk kat kitaorg di PIS....

Ni antara org penting dalam pembikinan bubur lambuk, yg tudung merah tu kak aina, pastu en khairul nazry ngan en khir....die org berdua ni ahli puspanita gak ke?? oh...takpe...yg pasti time kasih kat anda berdua sudi membantu kami...tanpa anda berdua susah kami nak buat keje keje berat ni......tq..


Oh, ni pun antara org2 penting....kalau tak de diaorg mungkin saye yg kene cuci periuk, time kasih kak....


Oh....name ku.....saye suke saye suke...tak sangka ada tertera namaku.....(ajk agihan....)


Saye yg poyo nak gi mengagih bubur lambuk ye, bye.....


Nak juge gamkan gambor sendiri kat sini.....


P/s : ibu dan kak ha ku sayang...semperna bulan baik hari baik ku mohon ampun dan maaf....bubur lambuk berempah saye tak bg kat anda berdua kerane saye SLOW dlm tugasan pertama.....sori....

Thursday, 2 August 2012

Assalamualaikum...

Lima minit sebelum saye blah dari ofis.....oit sekarang saye buat keje yang menyalahi undang undang kerja, meng update entry gune perkakasan pejabat, tak baik tau! hehehehe sori eh jgn bagitau saper2! aper nak citer eak saye ni????? jap pk jap.... oh .....saje nak bagi tau saye sekarang dah berpesatuan, lama dah tak berpesatuan sejak sekolah , persatuan PUSPANITA, huhuhuhu....dah keje 2 tahun baru nak masuk, tu pun baru masuk nak kecoh kat blog, hehehehhe biasalah ......masuk pun kene pakseeee UUUUUU.......

Ibu lah ni! eh bukan ibu saye ibu PIS....Puan Salmah kite lah ...yang jawab tepon kat PIS ......oh! habis duit RM 20.00 masuk persatuan huawawa tapi takpe masuk SKT kan????? dah lari budget untuk raye RM 20.00....(kedekut org taip entery ni!)