Saturday, 21 July 2012

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa...

Assalamualaikum

Alhamdulillah, selamat dah semalam berpuasa hari pertama, semalam semua bangun sahur, saye, abah, iman ngan soleh sekali bangun sahur, lepas solat subuh macam nak tido jap tp rasa tak ngantuk, duk plan aper nak buat pagi2. ....ya! saya nak mengemas dapur! memandangkan dah lama saya tak mengemas dapur dengan aktiviti mengelap, menyapu,menyusun,membuang aper yang tak diperlukan di dapur dan juga mencuci! 5 M ya, saya sepatutnyer mengamalkan 5M hari2 supaya dapur saya sentiasa bersih,kemas macam dalam majalah2 dekorasi baru mood memasak sentiasa ada...kalau mood baik, masakan mesti baik punyer.....

tapi masalah juge ni, lepas sahur si solehudin ni tak nak tido2 jugak, problem masa lah ni, kite nak cepat dan pantas buat keje tapi faktor2 anak tak tido kene amik kira, kalau awal buat keje cepatlah siap mengemas, memandangkan si soleh ni asyik nak 'bertempet' jer ngan saye kene tunggu die tido dulu, baru boleh buat keje dengan sepantasnyer.....

Meh saya tunjuk dapur kecik saye


ni keadaan sebelum saye kemas, semua ada, tisu ada, penutup jag ada,botol susu ada semua bersepah tak tersusun, yalah semua nak cepat dan pantas tu yang tibai je merata rata saye letak dengan tidak sistematik!
K sekarang gambar dah cantik sket dari tadi dah tersusun sket tapi kalau dlm majalah2 dekorasi takdelah mende2 macam megi,bakul2 dan tepung yg berbungkus berikat kat atas bakul tu letak kt situ
Before.....sudut lain pulak

After....baru saye perasan kat sni kaki filter belum disental!

Baru 2 sudut dapur amik masa berjam jam, bukan besor mane pun dapurnyer, amik gambor dapur kene kira gak masenyer, dengan iklan dari iman pun nak kire jugak masenyer.....

Masa mengemas ada nampak satu pek agar2 tali warna hijau duk celah periuk nasi, rasa2nyer kalau buat agar2 pun sedap jygak, memandangkan dapur dah cun sket ada mood lah nak masak agar2 utk pencuci mulut berbuka puasa nanti.....dan memandangkan juga ada balance roti keping sket dalam peti ais, boleh habiskan terus roti tak membazir......

Apa kata kite buat agar2 milo roti susu......bahan2nyer:

Cara masak...
Rebus agar2 dalam periuk berisi air 5 cawan, biar sampai hancur agar2 tadi,sementara agar2 tadi hancur blenderlah 2 atau 3 keping roti bersama air dlm 5 cawan, susu pekat manis yer,ikut kemanisan yang anda mahu, dan juga milo.......blenderlah sampai hancur......dan pastu tuangkan kedalam periuk agar2 yg mendidih tadi, kacau perlahan sampai sebati, dan kedian tutup api, biarkan 3 minit jap sebelum tuang kedlm tupperware atau loyang, biarkan sejuk disuhu bilik dlm 10 minit, kedian baru masuk dlm peti sejuk....dan dah siap...


Potong pun senget menget.....sori eak rupe kurang memuaskan tapi best lah jugak pada tekak saye......
(resepi ini dibagitau by tg indok, thanks ;)

No comments:

Post a Comment