Wednesday, 25 July 2012

Mee udang ala imey

Assalamualaikum.....

Selamat berpuasa semua, semoga puasa kite pada tahun ini adalah lebih baik dari tahun yg sebelumnyer, improve dari kualiti ibadah kite dari hari ke hari semoga kite sentiasa dalam kerahmatanNya.

Hari ni rasa nak masak mee udang! Oleh kerana upah bulanan hari ni saye dapat so tengahari pegilah mart kat depan ofis cari bahan utk masak mee udang

Meh lah saye tunjukkan hasil masakan saye petang tadi

Udangnyer byk saye letak mase masak sebab nak namakan mee udangkan? Tapi dlm gambar mcm dah susut sket sebab kasi kat jiran jiran tetangga...(byk kan sedekah di bulan Ramadhan adalah amalan mulia)

Saturday, 21 July 2012

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa...

Assalamualaikum

Alhamdulillah, selamat dah semalam berpuasa hari pertama, semalam semua bangun sahur, saye, abah, iman ngan soleh sekali bangun sahur, lepas solat subuh macam nak tido jap tp rasa tak ngantuk, duk plan aper nak buat pagi2. ....ya! saya nak mengemas dapur! memandangkan dah lama saya tak mengemas dapur dengan aktiviti mengelap, menyapu,menyusun,membuang aper yang tak diperlukan di dapur dan juga mencuci! 5 M ya, saya sepatutnyer mengamalkan 5M hari2 supaya dapur saya sentiasa bersih,kemas macam dalam majalah2 dekorasi baru mood memasak sentiasa ada...kalau mood baik, masakan mesti baik punyer.....

tapi masalah juge ni, lepas sahur si solehudin ni tak nak tido2 jugak, problem masa lah ni, kite nak cepat dan pantas buat keje tapi faktor2 anak tak tido kene amik kira, kalau awal buat keje cepatlah siap mengemas, memandangkan si soleh ni asyik nak 'bertempet' jer ngan saye kene tunggu die tido dulu, baru boleh buat keje dengan sepantasnyer.....

Meh saya tunjuk dapur kecik saye


ni keadaan sebelum saye kemas, semua ada, tisu ada, penutup jag ada,botol susu ada semua bersepah tak tersusun, yalah semua nak cepat dan pantas tu yang tibai je merata rata saye letak dengan tidak sistematik!
K sekarang gambar dah cantik sket dari tadi dah tersusun sket tapi kalau dlm majalah2 dekorasi takdelah mende2 macam megi,bakul2 dan tepung yg berbungkus berikat kat atas bakul tu letak kt situ
Before.....sudut lain pulak

After....baru saye perasan kat sni kaki filter belum disental!

Baru 2 sudut dapur amik masa berjam jam, bukan besor mane pun dapurnyer, amik gambor dapur kene kira gak masenyer, dengan iklan dari iman pun nak kire jugak masenyer.....

Masa mengemas ada nampak satu pek agar2 tali warna hijau duk celah periuk nasi, rasa2nyer kalau buat agar2 pun sedap jygak, memandangkan dapur dah cun sket ada mood lah nak masak agar2 utk pencuci mulut berbuka puasa nanti.....dan memandangkan juga ada balance roti keping sket dalam peti ais, boleh habiskan terus roti tak membazir......

Apa kata kite buat agar2 milo roti susu......bahan2nyer:

Cara masak...
Rebus agar2 dalam periuk berisi air 5 cawan, biar sampai hancur agar2 tadi,sementara agar2 tadi hancur blenderlah 2 atau 3 keping roti bersama air dlm 5 cawan, susu pekat manis yer,ikut kemanisan yang anda mahu, dan juga milo.......blenderlah sampai hancur......dan pastu tuangkan kedalam periuk agar2 yg mendidih tadi, kacau perlahan sampai sebati, dan kedian tutup api, biarkan 3 minit jap sebelum tuang kedlm tupperware atau loyang, biarkan sejuk disuhu bilik dlm 10 minit, kedian baru masuk dlm peti sejuk....dan dah siap...


Potong pun senget menget.....sori eak rupe kurang memuaskan tapi best lah jugak pada tekak saye......
(resepi ini dibagitau by tg indok, thanks ;)

Thursday, 19 July 2012

Lauk paling best saya masak!

Assalamualaikum

semalam hari terakhir berpuasa saya masak lauk ikan siakap masak masam manis bombastik! sedap wei sebab habis licin lauk takde sikit pun yang tinggal cuma pinggan ajer! wow ! pandai saye masak kan?! so jgn pandang saya sebelah mata k! dulu mude mude dulu tak brape pandai masak tapi sekarang dah tue tue ni ada sikit development lah jugak tapi tak lah pandai sangat pun, kadang2 sedap kadang2 tak berape sedap jugak...


percaya tak.?

Assalamualaikum.....



Hari ni ialah hari terakhir saye byor hutang.....huhuhu kesian saye tempoh sudah tamat tapi hutang masih ada lagi balance 2 hari....bukan niat untuk tangguhkan membayor hutang tapi keadaan tak mengizinkan.....Ya Allah...lemah betul hamba Mu ini,Engkau Maha Pengasih, Maha Pengampun, dan Engkau tidak pernah sekali membebankan hamba2 Mu Ya Allah malah Engkau ringgankan kesusahan mereka dengan nikmat yg Kau beri, byk nikmat yg Kau beri tapi sket sgt kesyukuran dariku......

Sebulan hutang puasa mase bersalin soleh, tak sempat ganti sepenuhnyer, jadi kene bayor fidyah 2 hari sebab balance cuti 2'hari, calculationnyer camni. Saya rujuk pada mak saya dan kat sni pun boleh rujuk

Sunday, 15 July 2012

Selamat ulang tahun utk.......

Assalamualaikum..... Oh! Semalam bitrhday s.u.a.m.i kite.....eh! Suami SAYA lah!! Ske2 jek taip kite..... Sorry.....budget dok berape cukup nk beli hadiah, kalau nak beli mesti yg mahal2 sket kan Jadinyer saye beli kek satu berkongsi 3. ......
Permintaan iman lah ni, nak kuih spaseman (kek spiderman) mentang2lah musim spiderman! Meh saye tunjukkan saper birthday boy nyer..
Selamat hari ulangtahun yg ke39. ..my hubby 14.7...
Selamat hari ulangtahun yg ke 4 iman...11.7..
Selamat hari ulangtahun yg ke 1 baby soleh Nama soleh dah tak tersenarai coz kek ini dibawa dari pasir gudang ke kota bahagia,muadzam,balik kg suami,otw balik kek tu mungkin bergegar coz excited benor mcm iman...
Tok, iman, abah dan baby soleh.....cuba tengok saper yang paling xcited dsini.....yAAAA....SOLEH TU.....standby ngan sudu untuk NGAP KEK tersebut.....

Saturday, 14 July 2012

Agrotek lagi dan lagi.....

Assalamualaikum..... Wah!!! Suker bebenor saye tampal gambar Agrotek kat sini, apasa eak?? Ada aper2 deal ke ngan Angrotek?? Takdelah, betul, takde aper2 cuma rasa rugi kalau ambik gambor byk2 tapi tak tampal kat blog ni, sajer nak menebalkan m/s blog ni...nampaklah sket saye rajin, huawawawa! Meh tengok.........
Meriah makan westernfood vs localfruit
Ok! Gambar terakhir saya tampal kat sni pasal agrotek.....

Thursday, 12 July 2012

Lagi di Agrotek.....

Assalamualaikum......
Cantik tak?ni antara bilik penginapan di agrotek, tapi saye tak duk bilik ni tapi saye duk bilik ni
Nama bilik ni rumbia, hehehe.....sebab atapnyer rumbia...
Ni roomate kite yang best! Sebilik,semeja, semakan dan seiring sejalan.hehehehe....best u all!
Jun, hanim, imey dan kak as
! Ni aktiviti dalam air......suke eak korang main air, kanak2 riang gitew! SEKARANG KITE TENGOK MAKAN2 PULAK......
Makan tengahari utk hari ke2 memang best! Pastu ada buah buahan tempatan lagi tu...
Ni mkn mlm terakhir kami semua, best! Ada bbq,persembahan red indian ngan fire2,ada karaoke,paling best ada durian2,ada rambutan danbyk lagi lah terkira hingga tak tertaip! Thank u so much KPT! Bengkel ni byk memberi kesedaran dan pembelajaran dlm melaksanakan tugas kami di PTJ masing2 thanks......

kasut serbanika...

Assalamualaikum
Hari berbengkel sah berlalu......hari ni kasut saya yang dipakai hari2 dijadikan bahan cerita saya pada kali ini
3 bulan lepas saya beli kasut ni kat Kuantan Parade pada harga yang tak percaya rm 19.90. ...saper taknak beli kalau dah harge ciput dan kasut pulak comel ngan riben riben lagi tu.....tapi saye beli sepasang ajerlah taklah beli sampai 2 pasang even murah sekalipun, sebenarnya nak beli kasut ni untuk aishah tapi rasa macam best pulak pakai ( jahat kok imey!) tapi takpe nanti kok imey beli lagi mahal dari yg ini utk aishah adik saya. Dan kasut ni jugaklah saye pakai gi keje, gi pasar dan juge pergi berbengkel baru baru ni. Kasut sukan saye tak bwk pun sebab tak disuruh untuk dibawa, jadi bawak sepasang ajer kan senang! Kesian jugak pada saya ni sebab aktiviti berbengkel pagi pagi dah start bersenam, so maner saye nak rembat kasut sukan, oleh kerana saye ni org yg baik2, taklah sanggup nak rembat kasut org! Jadinyer saye pakailah kasut reben reben tuew buat bersenam! Saye berharap sgt2 supaya org sekeliling tidak perhatikan kaki sayer, malu wei.....bersenam pakai kasut gitew!

Sunday, 8 July 2012

Sori sayang kite terpaksa berpisah selama 3 hari 2 malam.....

Assalamualaikum.... Sedih, pilu, berat hati terpaksa tinggalkan iman dan soleh sayang.....tapi mama pergi tak lama cuma 3 hari 2 malam ajer.... mama nak gi holiday tinggalkan anak anak mama yang mama sayang.....( sayang ke kalau anak di tinggalkan semata mata nak gi holiday) teruk ah mama ni ..... tapi mama terpaksa lah, bukan rela tau nak gi holiday ni.....hehehehe....kene terpaksa......terpaksa gak pegi tau, dalam hati ni berat tul nak tinggalkan Soleh yang masih still lagi BF ngan mama, tapi mama nak wat camne dah org suruh kite gi holiday .....KENE GI BENGKEL LAH! (BENGKEL?....bengkel aper eak bengkel kereta ke? a'a...bengkel kerete....) atau name lain dipanggil kursus ......kursus kat agrotekresort . that Y mama cakap gi holiday....tempat tu kan tempat org gi Holiday! so mama gi holiday lah kan! Tengok kerani macam i pun boleh gi kursus tempat macam ni Tau ! Alhamdulillah Allah bagi aku kerja ni, bukan senang nak gi bercuti sambil berkursus sambil holiday Merehatkan diri dari kesibukan kerja di opis dan rumah ( heheheh nak lari dari keje rumah lah tuewww....!) hehehehe oklah kan bile lagi kite nak rehat kan kan kan...so sambil menyelam kite tenguklah air.....biarlah air laut yang masin pung! telah ajer lah ..... tapi memang duk mikir ni macam mane soleh nanti nak tido tanpa mama????!!!!!Soleh....mama harap soleh boleh jaga diri baik baik tau jangan nakal nakal tau jangan wat pe'el tau mase mama takde, Mama rindu Soleh! dan Iman juge.....

Saturday, 7 July 2012

Nasi lemak pagi Ahad

Assalamualaikum.....
Cewah! Org buat nasi lemak, kite pung nak wat nasi lemak jugak! Org letak gambor nasi lemak, kite pung nak letak jugak gambar nasi lemaknyer tapi aper yang penting kat sini saye pagi tadi berhempas pulas, bersusah payah mencatas daun pisang depan umah semata mata nak buat alas letak atas nasi lemak ajer..... Tapi daun pisang bukan boleh makan pung dengan nasi lemak cuma nak dapatkan aroma dan rupe nasi lemak yang lebih DRASTIK.......tapi drastik ke?bolehlah......

Sunday, 1 July 2012

perempuan dan bunga.....

Assalamualaikum
Merujuk pada tajuk di atas...... Macam tulis surat lak pulak, ok sekarang mama imey ni nak citer pasal bunga..... Ada tak perempuan ke gadis ke wanita ke tak ske pada bunge...... Tipu ah kalau ada yang tak ske, berkemungkinan die bukan seangkatan org yang saya tulis seperti di atas..... Ok, bunga ni sebenarnya bagi saya adalah penyeri hidup....macam lah perempuan Allah jadikan semua wanita ni kan cantik.....sama gak macam bunga.....semua bunga cantik dan ada sifat sifatnyer yang tersendiri....k Macam saya ni memang ske bunga terutama bunga ros. ....kat umah kalau boleh nak kene ada bunge ros kalau tak satu pun sepuluh, kalau tak sepuluh pun duapuluh pun ok, makin wangi umah kalau byk bunge....... Dan bagi pandangan saya setiap umah mesti ada tanam pokok bunge, kalau tak tanam pokok bunge mesti ada bunga plastik ke letak dalam pasu dan kalau takde bunge plastik letak gambar bunge pun ok gak letak kat dinding umah hehehehhe......baru bsrseri...... Nak dipendekan citer imey ngan bunge tak dapat dipisahkan Tapi bab menggubah OUT!